Katsoin televisiosta ohjelman, joka teki minuun vaikutuksen. Ohjelma oli YLE TV2:n Seitsemäs taivas  ja Maarit Tastulan haastateltavana oli plastiikkakirurgi, LKT Asko Salmi. Jakson nimi oli Kirurgi kahden maailman loukussa.

Olen itse ollut kerran plastiikkakirurgin leikattavana. Silloin operaation teki Matti Pakkanen ja leikkauksen syy oli syöpä, mikäs muu! En siis koskaan ole ajatellut tämän lajin kirurgeista, että he tekevät pelkästään hömppäleikkauksia, niin kuin usein saattaa mieleen juolahtaa tätä alaa miettiessä. Vaikka oma leikkaukseni tehtiin kasvaimen poistamiseksi, sain kaupan päälle myös hienon arven.

Mutta tästä ohjelmasta: Asko Salmi tekee Suomessa kauneusleikkauksia. Sen lisäksi hän on ollut SPR:n komennuksilla Somaliassa ja Haitissa korjaamassa sodan ja konfliktien silpomia ihmisiä. Tässä työssään hän on huomannut, kuinka tehokasta sairaanhoito voi olla pienillä resursseilla ja pienissä yksiköissä. Suomen sairaanhoidosta hän sanoi osuvasti jotenkin näin: "Aivoja kannattaisi käyttää enemmän kuin koneita. Aika kuluu Suomessa papereiden hoitoon eikä potilaiden." Hänen mielestään loputon papereiden pyöritys sairaanhoidossa johtuu siitä, että hoitohenkilökunta joutuu varmistelemaan jatkuvasti omia tekemisiään ja päätöksiään. Mieleeni jäi erityisesti kohta, jossa hän kertoi komennuksellaan keskellä "ei-mitään" potilaan hoito-ohjeiden kirjoittamisesta suoraan kipsiin. Eipä ollut minkäänlaista byrokratiaa välissä!

Salmen mielipiteet olivat kokemuksen rintaäänellä lausuttuja. Hän tuntui todella jalat maassa olevalta, suoraselkäiseltä lääkäriltä, joka ei rahasta suostu tekemään mitä vain. Hän toi selkeästi esille, miten vähästä ihminen on onnellinen ja miten absurdia suomalainen elämänmeno välillä on.  Lisäksi hänen tapansa kertoa asioista oli mielenkiintoinen ja rento.

Olen ohjelman katsonut tällä viikolla kaksi kertaa. Areenasta löytyy, suosittelen!