Pari päivää sitten iltauutisissa kerrottiin, kuinka sumeilematta ihmiset liittävät blogeihinsa kuvia. Kuvalähteitä ei merkitä eikä kysytä lupaa kuvan ottajalta eli oikeuksien omistajalta.

Itse olen ollut todella tarkka oman blogini kuvista alusta alkaen. Suurin osa kuvista, 99 prosenttisesti, ovat omiani ja muiden ottamat kysyn ja merkitsen. Vieraita ihmisiä ei kuvissani koskaan ole. Tämän vuoksi kuvat blogissani ovatkin suurelta osalta luontokuvia.

Monilla taitaa olla käsitys, että kaikki netissä julkastava on yhteistä omaisuutta. Toisaalta, koska tämä käsitys on vallalla, pitää olla todella tarkka, mitä julkaisee. En itse halua itsestäni tai perheenjäsenistä kuvia nettiin, en edes Facebookiin, vaikka siellä kaverit ovat tarkkaan rajatut. (Poikkeuksen tekee muutamat vauvakuvat tai takaa päin otetut kuvat!)

Ehkä monet eivät tule ajatelleeksi asiaa. Itse kyllä julmistuisin, jos huomaisin jonkun blogissa esim. jostain tapahtumasta otetun kuvan, josta tunnistaisin itseni tai vaihtoehtoisesti itse ottamani kuvan, jota joku käyttää kuin omaansa. Suurin osa lainailee kuvia tietämättömyyttään. Toisaalta jos blogia pitää, tulisi kyllä ottaa selvää yleisistä säännöistä ja kunnioittaa niitä. Me kaikki olemme vastuussa "blogietiketin" noudattamisesta.

Hyvä, että tiedotusvälineet asiaa pitävät esillä.