Kari on aikoinaan juossut 6 Jukolan viestiä. Eilen illalla katsoimme tätä Suomen kesän yhtä mukavinta urheilutapahtumaa televisiosta. Joitain vuosia sitten olimme Lapualla paikan päällä katsomassa. Se oli minulle ensimmäinen kosketus koko tapahtumaan ja kieltämättä se oli kaikin puolin suuri myönteinen yllätys.

En ymmärrä juurikaan mitään suunnistuksen olemuksesta. Tietysti työni vuoksi olen sitä liikuntatunneilla lapsille opettanut ja viimeeksi opiskeluaikana ihan oikeasti suunnistanutkin, mutta silti en siitä oikeasti mitään ymmärrä. Karin kautta olen oppinut, että se on aika veikeä liikuntamuoto.

Eilen illalla valvoin TV:n ääressä ja katselin metsästä luikertelevaa otsalamppujen helminauhaa. Vain suomalaiset voivat keksiä tällaisen kesäyön tapahtuman ja vielä osallistua siihen massoittain! Tosissaan suunnistavien lisäksi mukana oli paljon joukkueita, joiden nimetkin kielivät siitä, että tavoitteena on päästä vain maaliin ja ylittää itsensä. Hauska oli kuunnella Seitsemän veljeksen, ihan oikean veljessarjan, mietteitä kisaan valmistautumisesta ja tunnelmista kisan aikana.

Tällaisen tapahtuman järjestäminen vaatii aivan valtavan talkooporukan. Kokonaisen kisakylän rakentaminen on todellinen ponnistus, puhumattakaan lupien hankinnasta ja ratojen laadinnasta. Toisaalta, kun asia on mieleinen, tekijöitäkin löytyy, vaikka toisaalta tänä aikana ihmisten sitoutuminen harrastuksiin onkin löysempää kuin menneinä vuosina. Ilmeisesti suunnistajat ovat oivaa porukkaa, kun aina hyvin järjestetty Jukola on saatu aikaan.

Jossain vaiheessa heräsin sohvalta ja raahauduin oikeaan sänkyyn jatkamaan unia. Viiden aikaan aamulla Kari siirtyi sohvalle seuraamaan kisan loppumetrit. Minä en jaksanut. Tämä päivä on sitten kulunutkin "jälkitunnelmissa", vaatteetkin taisin saada puetuksi päälleni vasta yhden jälkeen iltapäivällä. Voitto meni Norjaan, mutta ei haittaa. Monet saivat ikimuistoisia kokemuksia ja vuoden päästä kaikki otetaan taas uusiksi, niin Vantaalla kuin telkkarin ääressäkin. Ja kahden vuoden päästä olemme varmasti paikan päällä Jämsässä katsomassa!