Luin tänään lehdestä, että Yle aikoo lopettaa lastenmusiikin soiton radiokanavillaan. Meinasi mennä aamupala väärään kurkkuun! Yle perustelee suunnitelmiaan sillä, että lapsiperheet eivät ole ikänsä perusteella Yle Radio 1:n kohderyhmää.

Voi hyvä ihme! Olen aivan järkyttynyt moisesta suunnitelmasta. Kuuntelen itse paljon radiota, lähes yksinomaan asianomaista kanavaa ja joka lauantaiaamu meillä soi Pikku Ykkönen musiikkeineen, vaikka yhtään lasta ei huushollissa olekaan. Ammattini vuoksi tässä ohjelmassa kuulee monipuolisesti vanhaa ja uutta lastenmusiikkia ja monta ideaa musiikkitunneille olen sen kautta saanut. Lisäksi minusta on aikuisena ihan vain mukava kuunnella lastenlauluja omaksi ilokseni. Vanhat muistot palautuvat mieleen ja monella tapaa päivä alkaa mukavasti lastenlaulujen säestyksellä.  Ns. kevyttä musiikkia tulvii kymmeniltä kanavilta ja kun en ole sen musiikin ystävä, Ylen Radio 1 on ollut minulle juuri se oikea, monipuolinen radiokanava. Näyttääpä lastenmusiikin toivekonsertit olevan myös lapsiperheiden suosiossa, sillä joka kerta toiveita tulee paljon enemmän kuin niitä pystytään toteuttamaan.

Lapsille sopivaa ohjelmaa radiossa on yleensäkin kovin vähän, varsinkin laadukasta sellaista. Tältä ikäryhmältä on helppo napata se vähäkin pois, sillä lapset eivät lähde yleisönosastoihin kirjoittelemaan tai muutenkaan palautetta antamaan virallisille tahoille. Meidän aikuisten tehtävä on tietenkin valvoa lasten etua!

Mielestäni lastenmusiikki ja -ohjelmat eivät saa olla kaupallisilla kanavilla. Lapset eivät osaa suodattaa mainoksia ja suhtautua niihin kriittisesti. Lisäksi lapset, jotka lastenohjelmia kuuntelevat, ovat tulevaisuuden radionkuuntelijoita, joten aika lyhytnäköisiä ovat Ylen suunnitelmat. Muistan hyvin, että meillä kotona aikoinaan kuunneltiin juuri tätä kanavaa ja vieläkin olen sen ystävä, vaikka radiokanavien tarjonta myöhemmin laajeni voimakkaasti.

Joitain vuosia sitten juuri sama lempikanavani uudisti arkiaamun ohjelmaansa: Klassisen ja hengellisen musiikin tilalle tuli klo 7-9 uutisten tulvaa ajankohtaisohjelmineen. Palaute kuulijoilta oli tyrmäävää: Kaikki eivät halua aloittaa aamuaan ajankohtaisohjelmilla, joissa ruoditaan uutisia pohjamutia myöten, sillä näitä samantyylisiä hengästyttäviä aamuohjelmia oli jo TV ja radio pullollaan. Minun ja muiden hitaiden ja rauhallisten aamujen puolustajien onneksi uudistus sai niin paljon negatiivista palautetta, että palattiin takaisin vanhaan. Nyt voin edelleen aloittaa aamuni klassisella ja hengellisellä musiikilla, jota kehystää vain tasatunnein tulevat uutislähetykset.

Nyt lievästi kiukustuneena lopetan tämän kirjoituksen ja siirryn Ylen sivuille antamaan tiukkaa palautetta lastenmusiikin soittamisen opettamisaikeista!