Syksyllä ostimme äidilleni uuden kännykän. Äidin sitkeä, vanha kännykkä oli vieläkin elinkelpoinen, mutta näyttö oli mennyt niin sumeaksi, että se oli pakko vaihtaa. Vanhan puhelimen kanssa hän oli kerran uinutkin (!) ja silti se kuivatuksen jälkeen toimi moitteettomasti. Äiti ei olisi millään luopunut "hyvästä, vanhasta kaveristaan".

Koska äiti on jo iäkäs, meille suositeltiin erityisesti vanhuksille suunniteltua laitetta. Siinä oli selkeät suurikokoiset näppäimet ja vain perustoiminnot. Lisäksi aktivoimalla siihen voi ottaa käyttöön turvapuhelinominaisuudet.

Äiti ei ole tekniikan asioissa ollut nuorempanakaan mikään ekspertti, joten tämä helppokäyttöinen vehje tuntui hänelle juuri sopivalta. Hyvin se on toiminutkin, paitsi tänään: Toimi liiankin hyvin!

Äiti soitti iltapäivällä minulle kauhuissaan, että oli vahingossa soittanut hätäkeskukseen! Hupsista! Hän vannoi, ettei ollut painellut mitään hätänumeroita. Nyt kännykässä seikkaili SOS-teksti ja äiti oli ihan pois tolaltaan. Olin juuri tullut töistä, joten ryntäsin salamana selvittämään asiaa.

Ensin luulin, että äiti oli jotenkin vahingossa saanut aktivoitua turvapuhelinpalvelut päälle. Ohjekirjan mukaan se on kuitenkin niin mutkikas juttu, että vahingossakaan se ei olisi häneltä onnistunut. Niinpä aloin epäillä kännykän takapuolella olevaa hätänappia. Voisiko se olla kuitenkin toiminnassa?

Kävin puhelimen kanssa liikkeessä, josta laitten ostimme. Myyjä sanoi kirkkain silmin: "Juu, sitä kun painaa tietyllä tavalla, puhelu yhdistyy suoraan hätäkeskukseen." Ja minä kun ostaessamme olin kysynyt juuri tästä nappulasta erikseen! Myyjä vakuutti, että sen käyttö vaatiin aktivoitumisen. Nyt kuulin, että se on automaattinen juttu ja pitää erikseen POISTAA käytöstä, jos sitä toimintaa ei tarvitse. Ohjekirja ei tästä selvästi kertonut. Voi hyvät hyssykät! Tunnin kirjan tankkaamisen jälkeen osasin luultavasti poistaa toiminnon epäselvistä ohjeista huolimatta.

En ollut osannut äitiä varoittaa nappulasta. Onneksi tämä oli ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen virheellinen soitto hätäkeskukseen siitä puhelimesta!